zaterdag 17 maart 2012

de diagnose (2)

Landsmeer, 03-04-2003


Geachte collega,

Julian Harmens, geboren 25-08-2000, is nu 2 jr 8 mnd en moeder maakt zich, naar mijn mening terecht, zorgen over hem. Zij denkt aan een autisme of aanverwante stoornis.

Zijn taalproduktie is aanzienlijk, hij zegt alles na, telt tot dertig en zingt tientallen liedjes. Hij begrijpt ook wat moeder zegt. Maar hij is niet in staat de taal uit zichzelf als communicatiemiddel te gebruiken. Bijv. hij begint te huilen, M vraagt of het is omdat zijn veter los zit, dan herhaalt hij "veter los" en klaart op. Wel voegt hij sinds kort "nee" toe aan zijn herhaling als hij het niet eens is met het gezegde. Maar hij zegt niets uit zichzelf. Daardoor is het erg moeilijk erachter te komen waarom hij blij, boos of driftig is.

Hij is na een ongecompliceerde zwangerschap thuis geboren, waarbij hij door omstrengeling erg blauw was, de APGAR na 5 min. was echter al 10. Maar M had niet meteen contact met hem zoals na geboorte zusje. Hij heeft 8 mnd praktisch onafgebroken gehuild wat stopte toen hij medicatie voor reflux kreeg. Tot voor kort had hij een hekel aan lichamelijk contact, overstrekte en was het gelukkigst als hij met rust en/of alleen werd gelaten. Nu klimt hij wel op schoot en kroelt tegen M aan, maar is nog steeds graag op zichzelf.

Hij is gefascineerd door muziek en in mindere mate door auto's en fietsen -hij kan al goed fietsen met zijwieltjes. Hoewel hij met diverse speeltjes en spelletjes speelt heeft hij een voorkeur voor wieltjes en in onzekere omstandigheden valt hij daarop terug.

Hij is panisch bang voor harde geluiden van apparaten en machines, bijv. de stofzuiger. Als hij onder het plaatjes kijken een stofzuiger tegenkomt blijft hij daaraan kleven en "stopzuiger stopzuiger" mompelen.

Ik verzoek u om Julian door te verwijzen naar bijv. kinderpsychiater of autismeteam.


Met vriendelijke groet, in afwachting van uw antwoord,


A.M. de Boer, cb-arts



Geen opmerkingen:

Een reactie posten